Hakkımızda     
 
Mustafa ÇAĞLAYAN
mustafacaglayan@sgkmevzuati.com
 
EV KADINI OLARAK YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİN BORÇLANMASI VE EMEKLİLİK TAHSİS İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR ?

Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder.

EV KADINI OLARAK YURT DIŞINDA GEÇEN SÜRELERİN BORÇLANMASI VE EMEKLİLİK TAHSİS İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR ?

 Merhaba;

Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder.
Bu kapsama giren ev kadınları, yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler için yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesini ve Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi’ni doldurarak gerekli başvuruyu elden veya posta yoluyla SGK’nın ilgili birimine yapmaları gerekmektedir.
Yurt dışında geçen sürelerin borçlanmasında; prime esas asgari ve azamî günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın yüzde 32´sidir. Borçlanma talebinde bulunanların yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerini diledikleri kadarını borçlanabilir ve istedikleri günlük kazanç üzerinden ödeme yapabilirler.

01.01.2010 – 30.06.2010 tarihleri arasında borçlanma günlük tutarları aşağıdaki gibidir.

(729.-TL asgari ücret/30 gün=24,30.-TL 1 günlük asgari kazanç veya 24,30*6,5=157,95.-TL 1 günlük azami günlük kazanç)

Örnek: 2009 Kasım ayı başında; arkadaşımın annesi Emine Hanım’ın yurt dışında ev hanımı olarak 1974 – 1985 yılları arasında bulunduğunu ifade ederek emeklilik işlemleri için ne yapmaları gerektiği konusunda bilgi istedi. Öncelikle Emine hanımın yurt içinde SSK’ya bağlı olarak prim ödeyip ödemediğine baktık;  05.11.1978 – 20.11.1978 tarihleri arasında 11 günlük SSK’ya prim ödediğini tespit ettik. Bunun üzerine gerekli olan belgeleri temin ederek SGK Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulundular. 3600 gün üzerinden yurt dışı borçlanması için gerekli tahakkuk işlemlerini yaptılar ve bir iki gün içerisinde hesaplanan ödemeyi SGK’nın ilgili banka hesabına yatırdılar. Bundan sonra Tahsis Talep Beyan ve Taahhüt Belgesi doldurarak ve ekinde gerekli belgeleri de temin ederek emeklilik başvurusunda bulundular. Bugün itibariyle Emine hanım yurt dışı borçlanması yapmak suretiyle 506 sayılı kanunun geçiçi 81/A maddesi gereğince 15 yıl 3611 gün ve yaş şartı dolması nedeniyle emekli maaşı bağlanmıştır.

Not:  Yurtdışı borçlanması neticesinde emekli olanlar; Türkiye’de sosyal güvenlik kanunlarına göre sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten veya herhangi bir ülkede çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başladıkları andan itibaren emekli maaşları kesilir.

Saygılarımla,

Mustafa Çağlayan

2010 © sgkmevzuati.com